Çilek bahar yaz başlangıcının sevilen meyvesidir kısa süreli olması üzücü ama az uğraşla fazlaca verim alınabilen bir bitki türü. Arsız olarak bilinir ve kolay büyür şayet toprak üstünde ise kolayca ürer ve tüm bahçeyi sarabilir.
Evde çilek yetiştirmeye karar verdikten sonra uzun dikdörtgen bir saksı aldım ve 4 adet çilek fidesi aldım cinsleri yediveren. Sürekli meyve veren bir tür ama tat olarak en iyisi değil tabiki.
Çileğin önemli püf noktalarından biri çiçek açtıktan sonra gübresini eksik etmemek ve meyve oluştuktan sonra onun toprağa değmemesini sağlamak gerekiyor. Ayrıca çilek günlük en az beş altı saat güneş ister koşullarınız buna uygun ise ben gibi kolayca çilek üretebilirsiniz balkonunuzda.
Şimdi detaylı resimlerle işlemlere başlayalım ve hasadı görelim 🙂
Öncelikle en az 20 25 cm derinliğinde ve fide sayınıza göre saksı lazım çileği dikdörtgen veya yuvarlak saksılarda tek tek yetiştirebilirsiniz. Yuvarlak saksı biraz dar amaderin olursa sizin için daha iyi olur oluşan meyveler saksı dışına taşarak toprağa değme sorununuz olmaz. Çünkü toprağa değdiği zaman meyve çürüme yapar.
Ben 4 fide aldım cinsleri yediveren dikdörtgen saksıda görüldüğü üzere büyüttüm fide alırken mümkünse çiçek açmamış ve meyve vermemiş olarak seçin. Sizin ektiğiniz alana alıştıktan sonra çiçek açması faydalı olur çünkü çiçek açtıktan sonra meyve verecek demektir bu zamanda hemen gübre verilmeli meyvenin tadı açısından. Saksıyı torf ile doldurdum ve hiçbirşey eklemeden fideleri kendi toprağıyla ektim ve can suyunu verdim.
Fideleri ektikten sonra meyve oluştuğu zaman toprağa değmemeli çilek toprağa değdiği zaman bozuluyor ben bunun önlemi olarak hem toprağı beslemesi hemde meyvelerin toprağa değmemesi için perlit ile doldurdum toprağın üstünü. (Bilmeyen ve öğrenmek isteyenler için bu konuda perliti anlattım. Perlit nedir? Tıklayınız ) Fakat perlit çok hafif bir ürün olduğu için rüzgarlı bir alanda ise saksı size iş çıkarabilir o yüzden farklı olarak beyaz mozaik taşı ile veya siyah kalın naylon ile toprağın üstünü kapatabilir sadece kök kısmından sulayacak kadar açık bırakabilirsiniz. Naylon serer iseniz mutlaka bıçakla delikler açın küçük de olsa hava alsın o kısımdan toprak.
Düzenli olarak sulama yapmalısınız çilek suyu sever bazen yapraklardan sulama yapmakta da fayda var çiçek açtıktan sonra gübreleme yaparsanız çok daha fazla ürün alabilirsiniz. Sıvı gübre olarak NPK ‘ lardan yararlanabilirsiniz veya çilek gibi meyveler için özel gübreler var bunlardan da faydalanabilirsiniz. (Burada NPK nedir Sebzelerde Gübreleme Nasıldır Anlattım Tıklayınız ) Sulama yaparken toprağın nem durumuna bakın saksı dibinde mutlaka su direne olmalı birikmemeli akacak delikler olmalı yoksa fazla su aldığı zaman köklerde çürüme yapabilir.
Olgunluğa erişen çilekler dalının biraz gerisinden budama makası ile kesilmelidir.
Yeni konulardan hızlıca haberdar olmak için facebook sayfamı takip edebilir ve bu linkten eposta duyuruya abone olabilirsiniz.
merhaba.ikeadan alınma çilek hediye olarak geldi.2 gün önce kendi saksısından henüz çıkarmadım.Bir gün güneş alacağı yerde bıraktım sabah geldiğimde bütün yapraklar yerdeydi.Suyunu verip bu sefer içeri aldım 1-2 saat sonra toparlamaya başladı ertesi gün geldim yapraklar gene yere dönmüş durumda.ne yapmalıyım?
Toprağın nem durumuna göre sabahları sulayin. çilek güneşi sever güneşte tutun yaprak salar sonra toparlar