NPK Nedir?
N Azot
P Fosfor
K Potasyum
NPK gübreler belli oranlarda karıştırılmış gübrelerdir. Genellikle NPK 8 8 8, NPK 7 7 7, NPK 15 15 15 gibi rakamlarla ifade edilir bu rakamlar o elementin karışma oranını ifade eder. Sıvı ve katı olarak NPK gübreler vardır. Bu gübreler kullanırken oran seçmek için toprak analizi yapılır hangi oranda hangi element eksik ise ona göre toprağı gübreleme işlemi yapılır.
Bu üç element bitki gelişimi için önemlidir. Azot bitkilerde gövde ve yaprak gelişimini etkiler, Fosfor kök gelişimi çiçek gelişimi ve meyve oluşumunu etkiler, Potasyum ise ürün kalitesini artırır meyvenin tadını sayısını etkiler.
Sıvı gübre şeklini evde kullanabilirsiniz. Oldukça dikkatli bir oranla hazırlamak gerek genelde sıvı gübreler üzerinde belirtilir be 25 litre suya 20 cc gibi bir oranda karıştırılır. Yapraklara ve gövdeye sıkılır veya kök toprağına verilir kullanacağınız üründe bunlar belirtilir ona uygun olarak kullanabilirsiniz.
Dilerseniz evde kendinizde organik şekilde gübre hazırlayabilirsiniz. Bunu webde araştırarak bulabilirsiniz.
Katı NKP gübre:
Sıvı NPK gübre:
Özellikle potasyum bakımından fakir topraklarda dengeli gübreleme için kullanılmalıdır. Taban gübre(toprak altı) olarak tüm bitkilerde bitkinin kök derinliği dikkate alınarak kullanılır.
Ülkemizin her bölgesinde tarla bitkilerinde(pancar, patates, ayçiçeği, mısır, pamuk), meyve ağaçlarında(Taş ve yumuşak çekirdekli meyveler, Turunçgiller, Bağ, Zeytin, Fındık ve Muz) ve yazlık-kışlık tüm sebzelerde taban gübre (toprak altı) olarak kullanılır.
Tek yıllık tarla ve sebzelerde tohum ekimi veya fide dikim öncesi serpme veya mibzerle bitkinin kök derinliği dikkate alınarak uygulanır. Çok yıllık meyve ağaçları , bağ ve zeytinde ise ağaçlarda göz kabarmasından 2-3 hafta önce ağaçların taç izdüşümüne (gövdeden uzağa) bant halinde verilip kökleri kesmeyecek derinliğe karıştırılır.
[…] eğer imkan var ise mineral gübre kullanılmalı yani NPK dediğimiz gübrenin katı olanından. NPK nedir burada anlattım tıklayınız. Daha sonrasında 2 cm derinliğinde çukurlar açın ve içerisine tohumları tek tek atın her […]
Denemek istiyorum