Selam olsun doğa severlere...

Organik Gübreleme


organik gübreleme

Organik Gübreleme..Kimyasal gübrelerin insan sağlığına olan etkilerinin gün geçtikçe ortaya çıkması, gübre kullanımında organik yöntemlere dönüşü hızlandırıyor. Bu yazımızda da organik gübreleme nasıl yapılır bunu inceleyeceğiz..

Organik Gübreleme

Bu yazımızda organik gübre nedir ondan bahsettik isterseniz gübrelemeye geçmeden önce ona bakabilirsiniz. Organik Gübre Nedir?

organik gübreleme

Kimyasal gübreler toprağın ihtiyacını anlık olarak yükseltir ve insan sağlığına etkileri oldukça fazladır. Sonrasında ise toprağa verdiği zarar ile aslında maliyetleri yükseltmiş olur.

Organik gübreler, tarımsal üretimde yetiştirilen bitkilerin, bitki besin maddesi ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla kullanılır. Bu gübreler çeşitli tarımsal faaliyetler sonucu oluşan organik kökenli tarımsal atıklarla, doğal kökenli organik maddelerin büyük ölçüde değişikliğe uğratılmadan elde edilmesiyle ortaya çıkan materyallerden oluşuyor.

Birçok organik gübreleme yöntemleri var bunlara kısaca değineceğiz.

  1. Hayvan Gübreleri; hayvanların dışkıları ile oluşturulan gübre çeşididir ki oldukça sık kullanılır.
  2. Yeşil Gübreleme; yeşil aksamı bol olan baklagil, buğdaygil gibi bitkilerin ya yetiştiği ortamda ya da bir başka ortamda yetiştirildikten sonra sürülerek toprak altına karıştırılmasına yeşil gübreleme denir. Şayet bitki türü baklagillerden seçilirse toprağa azot da ilave edilmiş olur. Kimyasal azotlu gübre yerine tercih edilebilecek yöntemlerdendir.
  3. Hümik Asit Gübreleme; Hümik asitler organik maddelerin parçalanması ile oluşan ürünlerdir. İçerisinde kükürt, demir, çinko gibi elementlerin de bulunduğu leonardit kaynaklı gübreler tercih edilmelidir.
  4. Kompost Gübreleme; Bitkisel ve hayvansal kaynaklı, kısmen parçalanmış, tarımsal, endüstriyel ve şehir atıkları kompost olabilir. Her türlü organik artığın fermantasyonuyla elde edilen bir gübre çeşidi olan kompost, bu yönüyle çok ucuza mal olur.
  5. Torf Gübreleme; Bataklık kıyıları,kurutulmuş göl ve kıyılarda yıllarca biriken organik artıklar toprakla karışarak organik madde oranı yüksek bir karışım oluşturur. Turba toprağı organik maddece zengindir ve herhangi bir zehirli atık ya da mikroorganizma içermez. Kokusuzdur. Bu nedenlerden dolayı rahatlıkla tarımda kullanılabilirler.

Benim ek sık kullandığım yöntem ise kurutulmuş ve yakılmış hayvan gübresi ile torf kullanımıdır. Yeri geldiğinde bitkinin türüne göre dönemsel ihtiyacı olan organik ürünü direkt olarak da uyguladığım olmuştur.

Ürünlerinizi bu şekilde yetiştirdikten sonra hasat ettiğinizde göreceksiniz ki dalından kopardığınız gibi tüketmeniz gerek aksi takdirde hemen bayatlama ve tazeliği kaybettiğini göreceksiniz. Çünkü içinde doğa da olmayan hiçbir madde yer almıyor olacak.

Bol hasatlar..

Kategori: Genel Etiketler: ,


Yorum Yapın





Copyright © 2015-2021 Balkon Bahçem . Tüm hakları saklıdır.
Adalet, milletlerin ekmeğidir; milletler daima adalete acıkırlar. Herakleitos